Knopen index.

Verschillende knopen.
Bloedknoop.
Bledknoop.
Bledknoop 2.
Lusknoop.
Lus in lus.
Spoelknoop.
Streamerknoop.
Kunstaasknoop.
Waterknoop.
Bloedknoop Bloedknoop
De bloedknoop wordt gebruikt om twee stukken lange lijn met elkaar te verbinden, b.v 100 meter ieder, kan ook worden gebruikt om een kort stukje lijn aan een lange lijn te knopen, b.v een onderlijntje aan een hoofdlijn.
Top
bledknoop Bledknoop
De bledknoop wordt gebruikt om haken aan de lijn te knopen. Minstens zes windingen leggen, beter is het om meer als tien windingen te leggen zodat je een soort schacht krijgt wat tot resultaat heeft dat de haak beter in het verlengde van de lijn hangt.
Top
verbeterde bledknoop Verbeterde bledknoop
Deze bledknoop is beter dan de vorige, want het lijn uiteinde wordt door alle windingen vastgehouden terwijl bij de andere knoop maar door de laatste winding. Deze bledknoop is wel moeilijker te leggen.
Top
Kunstaasknoop Kunstaasknoop
De kunstaasknoop is geschikt om b.v. wartels, haken met een oogje, kunstvliegen en andere attributen met een oogje aan de lijn te bevestigen.
Top
Lusverbinding Lus in lusverbinding
De lus in lusverbinding wordt meestal gebruikt om een onderlijn met de hoofdlijn te verbinden. Gebruik hem wel volgens tekening en niet andersom, want dan is hij niet zo betrouwbaar.
Top
Lusknoop Lusknoop
Top
Spoelknoop Spoelknoop
Een lijn bevesigingen met een reel of molenspoel doe je met de spoelknoop.
Top
Streamerknoop Streamerknoop
Met de streamerknoop worden haken met een op- of neerwaarts gericht oog aan de lijn bevestigd, met deze knoop bereikt men dan ook dat de vlieg mooi in het verlengde van de lijn komt.
Top
Waterknoop Waterknoop
De beste knoop om twee lijnen aan mekaar te verbinden, alleen niet geschikt om een lange lijn aan een kortere te bevestigen.
Top

Materiaalindex